O Gradu

Budva je jedno od najstarijih naselja na Jadranu. Po legendi i grčkim mitovima, Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenona. Protjeran iz Tebe stigao je u ove krajeve na volovskoj zaprezi i osnovao Budvu.

01_204

Ovom gradu starom 2,5 milenijuma, priroda je darovala neponovljivu ljepotu sunca, mora i niz bisernih plaža ispod planinskog vijenca. Uticaj velikih kultura (Iliri, Grci, Rimljani, Sloveni…) obilježili su prošlost ovog grada, a duh prošlih vremena i civilizacija osjeća se i danas, i daje posebnu boju Budvi koja je izrasla u jedinstveni turistički biser ovog dijela Jadrana. Pored vrijednosti kulturno-istorijske baštine, građevina, iskopina, tvrđava, manastira i crkava, svaki kutak grada nudi mogućnosti za odvijanje kulturnih programa, a svaki njen plato je prirodna pozornica.


Kao turističko mjesto Budva je poznata od prije sto godina. Prvi turisti ovdje su stigli početkom dvadesetih godina prošlog vijeka, broj turista je postepeno rastao, sa njima su rasli smještajni kapaciteti, širila se i obogaćivala turističke ponude, tako da je već nekoliko decenija prvi turistički grad u Crnoj Gori. Na budvanskoj rivijeri se ostvaruje polovina turističkog prometa Crne Gore.

Tekst i slike preuzeti sa sajta TOB